06 83 97 13 77 help@doktersindeknel.nl

   Conventie

   30 07 2021 | Blog

   Meer dan 2000 deelnemers uit 34 landen.. ECCNA 36!!?! Van 25 tot en met 27 juli werd in Kiev de 36e Europese NA Conventie gehouden en ik was erbij! Van die ruim 2000 ‘recovering addicts’ was ik er eentje! 🙂 🙂

   Het was een zeer inspirerend gebeuren in een prachtig neoclassicistisch gebouw met zuilen, kroonluchters en rode pluche stoelen. Het programma was erg gevarieerd; er waren -uiteraard- talloze meetings en vele sprekers, maar ook yoga, voetbal, muziek, kunst en een ‘pool party’. Je kon ‘NA-shoppen’ en er werd gehugd alsof Covid-19 niet bestond, hihi. Natuurlijk was iedereen getest en was er een grote poster met twee lieve beertjes erop die zei: ‘Respect other people’s choice not to hug you.’ Maar dat moet je mijns inziens altijd respecteren.

   Het was écht absoluut zeker weten ‘amazing’. Het thema van deze conventie was ‘Never alone’ en dat is wat NA (Narcotics Anonymous, NA-Anonieme Verslaafden) biedt, altijd en overal; dat je het nooit meer alleen hoeft te doen. Dat er wereldwijd mensen zijn zoals jij; tobbers met een veel te druk hoofd, een gepijnigd hart, geen talent voor balans, eerder een talent voor zelfdestructie, die de keuze hebben gemaakt een beter mens te willen worden. Te beginnen met de keuze niet meer te gebruiken. En die keuze is slechts het begin..

   De sprekers waren zeer indrukwekkend en wisten me keer op keer te raken. Thomas uit Denemarken die sprak over verbinding, dat hij anders altijd alleen zou eindigen in ‘Thomas Anonymous’ en wiens sponsor na diverse terugvallen had gezegd: ‘Thomas, what you need is balance and patience. And time will be your friend in this.’ Matthew uit Engeland die sprak over  gebrek aan zelfvertrouwen en zelfwaardering en zei: ‘We are not here to be perfect, we are here to be better.’ En Bob uit Amerika die erg nerveus was en dat eerlijk benoemde, maar daaraan toevoegde: ‘Dat zijn dan ook mijn grootste zorgen heden ten dage, dat mijn verhaal goed bij jullie overkomt en dat ik niet hoef te plassen tijdens mijn speech.’

   Helena uit Uruguay die vertelde over het ‘vertrouwde’ van gebruiken. ‘Het maakte niet uit met wie ik was, waar of wanneer, het had altijd iets bekends, het was feitelijk meer van hetzelfde. Nu in herstel, ‘clean and sober’, maak ik zoveel nieuwe dingen mee, voel ik zoveel verschillende gevoelens, doe ik zoveel nieuwe ervaringen op.’ Philip uit Finland die sprak over humor en herstel. ‘Addicts are very good in throwing the victim card’ en ‘don’t take yourself too seriously’.

   Mark uit Schotland vertelde over opgroeien in haat en armoede met een alcoholistische vader. Haat tegen de Engelsen, rijke mensen en Celtic-fans. Wat voor invloed al die haat en negativiteit op hem hadden, als klein jongetje al. Hoe hij het al 23 jaar anders probeert te doen en inmiddels een liefdevolle vader voor zijn kinderen van 19 en 17 is. Suzanna uit Duitsland vertelde over de reis van het hoofd naar het hart, over afdalen in jezelf, weer met je gevoel verbinden en zei: ‘Recovery is an inside job.’ En Nikita uit Rusland vertelde over character defects. ‘All character defects are painful, in the end they will always lead to (more) pain.’

   En dan Chris uit Zwitserland, al 18 jaar clean, die de magische woorden ‘Addiction is giving up everything for one thing, recovery is giving up one thing to regain everything’ sprak. Die kwam binnen, mensen..

   Er waren meetings met onderwerpen als: ‘Hardships and happiness in recovery’, ‘my new way of life’, ‘what service gives me’, my relationship with a Higher Power’ en ‘my relationship with other people’. Er waren meetings in het Oekraïens (uiteraard), het Russisch en het Engels. Er waren vrouwenmeetings en LHBTI-meetings.

   Ook werden er ruimtes beschikbaar gesteld om je eigen meeting te organiseren. Er waren bijna 30 Nederlanders in Kiev en natuurlijk kreeg dat zooitje eigengereid en ongeregeld het voor elkaar om een Nederlandse meeting te organiseren. Iemand was daar 23 jaar clean, iemand haalde daar haar drie jaar op. Het was een bijzondere en liefdevolle meeting vol verbinding.

   Er was een NA-quiz met vragen als: In hoeveel landen is de NA actief (144), uit hoeveel vragen bestaat Stap 1 (69) en waar ter wereld is de hoogste NA-meeting (Montana). De NA is dit jaar precies 30 jaar actief in Oekraïne en ook dat werd gevierd.

   De Conventie werd zondagmiddag afgesloten met the Serenity Prayer in alle talen van de deelnemers. We vormden een kring met de armen om elkaar heen als vanouds. De kring werd een driedubbele spiraal, hihi. ‘The opposite van addiction is connection’, zei Johann Hari. Er was hier een enorme overdosis aan verbinding.

   En tussen dit alles door was er ook de stad.. Kiev heeft ruim 3 miljoen inwoners en bestaat al langer dan Oekraïne en Rusland. Want in 882 had je al het Oost-Slavische Kievse Rijk. De stad barst van cultuur in zijn monumenten en musea, er is goede koffie op elke hoek van de straat en karaoke in iedere bar. 😉

   Ons appartement lag op een steenworp afstand van de Conventie en van de Maidan, het centrale plein met het Vrijheidsbeeld erop. Met 91 meter hoogte torent het boven Kiev uit en is het hoger dan het Vrijheidsbeeld van New York.

   Vrijheid staat ook aan de top van het NA-symbool. De vrijheid om niet meer te hoeven gebruiken, de vrijheid om keuzes te maken, échte keuzes. Om weer in vrijheid beslissingen te nemen en verantwoordelijkheden aan te gaan. Om nooit meer alleen te hoeven zijn..