06 83 97 13 77 help@doktersindeknel.nl

   Stap 8

   15 01 2022 | Blog

   ‘We maakten een lijst van alle mensen die wij schade berokkend hebben en werden bereid het met hen allen goed te maken.’ Stap 8 dus..

   Ik denk dat ik een half jaar geleden al bij Stap 8 was. En ik ben nog steeds bij Stap 8.

   Waarom? Hoe komt dat? Ik loop tegen de vier jaar cleantijd -en hopelijk ook hersteltijd- aan, dus het wordt een keer tijd voor die lijst en een paar goede gesprekken, toch?

   Zeker, zeker. Maar.. ik was druk (huh, dat was je bij Stap 1 tot en met 7 ook), ik ben verder dan een boel anderen (sinds wanneer zijn ‘anderen’ voor jou een argument?) en, zoals ze in het programma zeggen: ‘Easy does it.’ 

   Oké jongedame (nou ja jong, jong?, maar ik kan er ook niks aan doen dat die stem in mij zo tegen mij praat, hihi), ‘easy does it’ is één van de vele oneliners binnen het programma maar die gaat helemaal en totaal niet over stappenwerk. Sterker nog, over de stappen en de literatuur wordt geadviseerd daar dagelijks mee bezig te zijn. Net zoals het regelmatig en in goed contact staan met je sponsor. En wanneer heb jij B. voor het laatst gesproken?

   Smoesjes, excuses, uitvluchten. Of chiquer: de verkeerde prioritering. De ‘verkeerde prioritering’ me reet. Weerstand!

   Het nieuwe jaar leek me dan ook een mooie gelegenheid om die weerstand aan te pakken en, met betrekking tot mijn stappenwerk, door te gaan pakken.

   En hoe werkt het programma nou? In ieder geval voor mij?

   Ik was op de vrijdagavond NA-meeting waar ik eigenlijk vast naartoe ga tegenwoordig en ik was op een random CA-meeting in Den Haag omdat ik wel een meeting kon gebruiken en: Op beide meetings werd Stap 8 besproken!

   Dank u, Hogere Macht of toeval, it doesn’t matter to me, as long as it works. 🙂

   Wat daaraan vooral werkt is de inhoud van de shares van matties (fellows) over Stap 8. De eerste twee die me troffen gingen over ‘het bereid worden’. Daar had deze muts natuurlijk weer totaal overheen gelezen. En daar wringt dan ook de schoen..

   Er staan een aantal mensen op mijn lijst, want zo ver was ik vorig jaar al wel gekomen; het maken van die lijst, waarvan ik het eigenlijk teveel gedoe vind om ze (op) te zoeken. Maar, veel belangrijker, er staan tussen de één en drie mensen op mijn lijst waarbij die bereidheid op zijn minst twijfelachtig is. Omdat daar bij mij ook veel pijn en verdriet -dus boosheid en wrok- zit. Ik ben er door de shares over het belang van bereidwilligheid bij deze stap, achter gekomen dat  ik bij Stap 4 ‘We maakten grondig en onbevreesd een morele inventaris van onszelf op’ niet helemaal schoon schip heb gemaakt. Heb kúnnen maken.

   ‘Wrok’ is een essentieel onderdeel van Stap 4. Het benoemen en beschrijven van je boosheid en wrok jegens anderen. Belangrijker, veel belangrijker, daarna is het loslaten. Ik dacht dat me dat redelijk gelukt was. Nou dat; redelijk wél, maar helemaal níet. Wat natuurlijk ook lastig is met mensen die dicht bij je staan en die je niet achter je wilt of kunt laten.

   Maar dat het één het ander niet in de weg hoeft te staan begreep ik uit de share van een andere fellow met ruim acht jaar op de teller. Hij vertelde over zijn Stap 9 (niet die lijst maken, maar de daadwerkelijke actie) met zijn broer waarbij hij begon met het maken van zijn excuses. Zijn broer viel hem al snel in de rede en zei: ‘Hou toch eens op met al die sorry’s, man. Met jouw excuses kan ik mijn hele kelder én zolder vullen.’ Zeg liever: ‘Dank je wel, dat je er altijd voor me was. Dat je bent gebleven, ondanks alles.’ Die kwam wel even binnen..

   Dát is het dus, dáár gaat het om. Het verleden hoeft niet vergeten, niet alles uit het verleden hoeft rechtgebreid en schoongepoetst, maar ik moet mijn verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen aandeel daarin. Ik moet wat mij werd aangedaan scheiden van wat ik anderen aandeed. Ik moet stoppen met mezelf te rechtvaardigen want het oordelen over anderen en hun fouten zal mij niet tot een beter mens maken.

   Zoals de Basic Text (blauwe boek van Narcotics Anonymous) zegt: ‘Stap 8 is de test voor onze pas hervonden nederigheid. Ons doel is de bevrijding van de schuld die we met ons meedragen. We willen de wereld in de ogen kijken zonder agressie of angst.’

   Ook staat er: ‘Aandachtig luisteren naar andere leden die hun ervaring met deze stap met ons delen, kan verlichting geven in de verwarring die we misschien hebben bij het opmaken van deze lijst.’ Dat deed het zeker. Ik kan weer verder en dat stemt me hoopvol en dankbaar.

   B, we maken snel een afspraak want ik ga er weer voor! 🙂 🙂