06 83 97 13 77 help@doktersindeknel.nl

   Tolerante ouders maken dat tieners meer drinken

   Het drankgebruik onder tieners is hoog en dat komt waarschijnlijk door de tolerante houding van hun ouders. Dat constateert het IJslandse onderzoeksinstituut ICSRA na enquêtes in zes Nederlandse gemeenten. “De grote acceptatie door ouders verschilt met andere landen”, aldus de onderzoeker; https://nos.nl

   Groningse studenten moeten op alcoholcursus

   Alle leden van Groningse studentenverenigingen moeten binnenkort een cursus over alcoholgebruik volgen. Deze cursus Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) leert de jongeren meer over alcohol en de gevolgen daarvan. Ook leden die alleen fris drinken, moeten de cursus gaan doen.

   Dat is een van de afspraken tussen de gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit, de Hanzehogeschool en alle acht studentenverenigingen in de stad. Ze willen zo het alcoholmisbruik onder studenten tegengaan. In het stadhuis hebben ze vanmiddag een convenant getekend.

   Dat convenant is opgesteld na verschillende incidenten bij het Groningse studentencorps Vindicat. Daar was sprake van mishandeling en drankmisbruik, waartegen verschillende maatregelen van de universiteit en hogeschool niet hebben geholpen.

   CBD-olie bij kinderen -een klinische les-

   Het gebruik van cannabidiol (CBD), ook wel CBD- of hennepolie genoemd, is in opkomst. Zie vorige artikel ‘Actueel’. Drogisterijen, natuurwinkels en webwinkels maken uitgebreid reclame voor het goedje, terwijl niet geheel duidelijk is wat de werking is en de bijwerkingen zijn. In dit artikel wordt aan de hand van een tweetal casus het gebruik van cannabidiol bij kinderen besproken.

   Lees verder in het NTvG van 10 mei 2019.

   Medicinale cannabis -stand van zaken-

   Ondanks gebrek aan bewijs van hoge kwaliteit met betrekking tot de effectiviteit van cannabisproducten neemt het gebruik ervan voor medicinale doeleinden sterk toe. Verschillen in productsamenstelling en toedieningsvorm maken onderzoeksresultaten lastig vergelijkbaar. Er zijn wel degelijk (ernstige) bijwerkingen op korte én lange termijn.

   Lees meer in het NTvG van 10 mei 2019.

   Blog

   Verslaving is een ziekte. Een behandelbare ziekte.