06 83 97 13 77 help@doktersindeknel.nl

   Groningse studenten moeten op alcoholcursus

   Alle leden van Groningse studentenverenigingen moeten binnenkort een cursus over alcoholgebruik volgen. Deze cursus Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) leert de jongeren meer over alcohol en de gevolgen daarvan. Ook leden die alleen fris drinken, moeten de cursus gaan doen.

   Dat is een van de afspraken tussen de gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit, de Hanzehogeschool en alle acht studentenverenigingen in de stad. Ze willen zo het alcoholmisbruik onder studenten tegengaan. In het stadhuis hebben ze vanmiddag een convenant getekend.

   Dat convenant is opgesteld na verschillende incidenten bij het Groningse studentencorps Vindicat. Daar was sprake van mishandeling en drankmisbruik, waartegen verschillende maatregelen van de universiteit en hogeschool niet hebben geholpen.

   CBD-olie bij kinderen -een klinische les-

   Het gebruik van cannabidiol (CBD), ook wel CBD- of hennepolie genoemd, is in opkomst. Zie vorige artikel ‘Actueel’. Drogisterijen, natuurwinkels en webwinkels maken uitgebreid reclame voor het goedje, terwijl niet geheel duidelijk is wat de werking is en de bijwerkingen zijn. In dit artikel wordt aan de hand van een tweetal casus het gebruik van cannabidiol bij kinderen besproken.

   Lees verder in het NTvG van 10 mei 2019.

   Medicinale cannabis -stand van zaken-

   Ondanks gebrek aan bewijs van hoge kwaliteit met betrekking tot de effectiviteit van cannabisproducten neemt het gebruik ervan voor medicinale doeleinden sterk toe. Verschillen in productsamenstelling en toedieningsvorm maken onderzoeksresultaten lastig vergelijkbaar. Er zijn wel degelijk (ernstige) bijwerkingen op korte én lange termijn.

   Lees meer in het NTvG van 10 mei 2019.

   Alcohol en de dood

   Wereldwijd vallen er zo’n 3,3 miljoen alcoholdoden per jaar. Dat is meer dan alle inwoners van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen, Eindhoven, Tilburg, Groningen, Alblasserdam en Kollumerpomp bij elkaar. (www.lef-magazine.nl)

   Een vooraanstaand Officier van Justitie zei ooit: ‘Uit bijna alle justitiedossiers stijgen alcoholwalmen op.’

   Lees meer in de LEF van april van dit jaar. LEF, een verslavend magazine.

   Toename in extramuraal opioïdgebruik in Nederland

   Het opioïdgebruik in Nederland neemt toe, maar de verhouding tussen langdurig en kortdurend gebruik is gelijk gebleven. Huisartsen schrijven het merendeel aan extramuraal gebruikte opioïden voor, maar een groeiend gedeelte van de recepten is afkomstig van medisch specialisten.

   Lees meer in het NTvG van 19 april 2019.

   Het lef om te veranderen. Zijn de twaalf stappen toe aan vernieuwing?

   Lees meer in de Lef van februari van dit jaar. LEF, een verslavend magazine.

   Over verslaving doen vele verhalen de ronde. Iedereen heeft er wel een mening over. Stellingen als een zwakke wil, een morele keuze en eigen schuld, dikke bult, zijn meer regel dan uitzondering. Lef Magazine vindt dat dat maar eens afgelopen moet zijn… “Over verslaving en herstel.”(www.lef-magazine.nl)

   Duitse artsen; 23% probleemdrinker.

   ‘Health, risk behaviour and consumption of addictive substances among physicians – results of an online survey.’ Pförringer et al. Journal of Occupational Medicine and Toxicology (2018) 13:27
   Vorig jaar gepubliceerd. Anonieme, online questionnaire onder Duitste artsen met schokkende uitkomsten (23% van de Duitse dokters is een probleemdrinker).

   Actie tegen excessen drankmisbruik studenten.

   De gemeente Groningen wil actie ondernemen tegen excessen als gevolg van overmatig alcoholgebruik door leden van studentenverenigingen. Hiervoor is de gemeente in overleg met de acht grootste verenigingen in de stad, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door RTV Noord (www.nu.nl).

   Blog

   Droomdrinken

   Droomdrinken

   ‘Laat mij maar alleen.’ Beter voor iedereen, toch?

   Verslaving is een ziekte. Een behandelbare ziekte.