06 83 97 13 77 help@doktersindeknel.nl

      Ik ben naaste

      Tijdens mijn behandeling hoorde ik al snel dat verslaving niet alleen een individuele ziekte is, maar ook een systeemziekte. Alle aandacht gaat uit naar de verslaafde (zowel tijdens de actieve verslaving als in pril herstel) waarbij vaak onvoldoende wordt gezien dat de omgeving ook lijdt of in ieder geval problemen ondervindt van de verslaving van hun naaste. Dit kan op allerlei gebied zijn; financieel, relationeel, extra taken met betrekking tot huishouden en kinderen en natuurlijk de zorgen om en het zorgen voor (de gezondheid van) de verslaafde zelf.

      De Anonieme Alcoholisten heeft dat al lang geleden ingezien en heeft Al-Anon Familie Groepen opgericht; een vereniging van familie en vrienden van verslaafden die bestaat uit verschillende mensen met verschillende achtergronden. Zij hebben een verslaafde geliefde als gemene deler en stellen zich ten doel elkaar te helpen door ervaringen te delen en elkaar kracht en hoop te geven bij het oplossen van problemen. Kijk ook op www.al-anon.nl.

      Een soortgelijk initiatief voor en door lotgenoten is ‘Help! Mijn dierbare is verslaafd! Van de Stichting Naast. Zij hebben een online platform in het leven geroepen met alle relevante informatie die je nodig hebt, zij geven telefonisch advies en bieden ook workshops en counseling aan. Meer informatie hierover vind je op www.helpmijndierbareisverslaafd.nl.

      Ik ben collega

      Nadat mijn verslaving eenmaal bekend geworden was, heb ik van zeker twee collega’s terug gehoord dat zij zich al enige tijd zorgen over mij maakten, maar niet goed wisten hoe ze mij daarover moesten benaderen en ook niet bij wie ze dan wel met hun zorgen en vermoedens terecht konden. Ook voor hen is deze website bedoeld.

      Als eerste tip zou ik willen zeggen; vraag gewoon eens aan de desbetreffende collega hoe het gaat, hoe het écht gaat. Op een rustig moment, privé. Nodig diegene misschien uit om wat te gaan drinken na een werkdag, of voor een wandeling op een vrije ochtend. De insteek moet zijn hoe het gaat met je collega, niet dat diegene teveel drinkt of anderszins. Geloof mij, dat weet hij/zij zelf ook wel. En aangezien wij artsen behept zijn met een groot verantwoordelijkheidsgevoel voelt deze collega zich daar al klote genoeg over.

      Je kunt mij natuurlijk bellen of mailen om er eens over te praten of advies te krijgen. Voor advies kun je ook terecht bij ABS-artsen. ABS-artsen is een onderdeel van de KNMG met een programma voor artsen die kampen met problematisch middelengebruik. Niet alleen voor hen, maar ook voor collega’s en werkgevers. Kijk verder op www.knmg.nl/abs-artsen.

      Ik ben werkgever

      Heeft u het vermoeden dat één van uw artsen problemen heeft met het gebruik van middelen, zoals alcohol, drugs of medicijnen? Maakt u zich zorgen en weet u niet goed wat u moet doen? Niets doen is in ieder geval geen optie! Vroege signalering, zonder te (ver-)oordelen, en actie helpt u én uw werknemer. Voor informatie en advies kunt u contact opnemen met ABS-artsen, een hulpprogramma van de KNMG. Het programma van ABS-artsen is gericht op herstel en volledige re-integratie op de werkvloer. Op een veilige, verantwoorde manier voor de arts in kwestie, maar ook voor collega’s en voor u als organisatie (www.knmg.nl/abs-artsen).

      Mocht u het verhaal van de kant van de werknemer willen horen bent u van harte welkom om me te bellen of te mailen. Al is het alleen maar om eens te horen hoe het niet moet.. 🙂

      Blog

      Verslaving is een ziekte. Een behandelbare ziekte.