Hoe nu verder?
Heb je de zelftest gedaan? Als je je herkent in -sommige- dingen, bel me dan gewoon eens. Om even te kletsen, vragen te stellen of informatie in te winnen. Mailen mag uiteraard ook.
Gewoon. Anoniem. Vrijblijvend. Baat het niet..
Of ga eens praten met je huisarts. Die kan, indien nodig, zorgen voor een verwijzing naar een goede, betrouwbare verslavingskliniek. Voor zowel ambulante als klinische zorgverlening. Als je daar hulp bij nodig hebt kun je me uiteraard ook bellen. Ook kun je samen met je huisarts bij me terecht. Je huisarts kan ook meer informatie vinden in de LEF verslavingsbehandelwijzer (lef-magazine.nl/behandelwijzer).
Er zijn, zonder tussenkomst van de huisarts, ook mogelijkheden om gehoord en geholpen te worden. Bijvoorbeeld bij de AA-Anonieme Alcoholisten, de NA-Anonieme Verslaafden of de Anonieme dokters. Allemaal laagdrempelige organisaties door en voor verslaafden. Deze hulp wordt over het algemeen als zeer prettig en zinvol ervaren. En ook hier kun je, anoniem en vrijblijvend, eens gaan kijken en luisteren naar de verhalen van anderen.
Hieronder een greep uit de mogelijkheden die er zijn en die ik -uiteindelijk- gevonden heb. Wat ik miste was iemand die de regie had. De regie die ik inmiddels kwijt was. Ik kreeg van ABS-artsen bijvoorbeeld twee pagina’s verslavingsklinieken gemaild. Tsja, die kan ik zelf natuurlijk ook googelen. Zij hadden niet genoeg ervaring met de werkwijze van de diverse klinieken om daadwerkelijk advies te kunnen geven. Ik heb, na wat uitzoekwerk, bij 3 klinieken een intake gepland en uiteindelijk voor 1 kliniek gekozen. Die keuze bleek voor mij de juiste te zijn.
Maar hierin wil ik je dus begeleiden mocht dat nodig zijn. Zie de link naar ‘Personal coaching’.
Anonieme Alcoholisten (Alcoholics Anonymous, A.A.)
In de jaren dertig van de vorige eeuw in de VS opgericht door een arts en een beurshandelaar. Via het door hen ontwikkelde twaalfstappenprogramma streeft de AA er, via lokale zelfhulpgroepen, naar samen te herstellen van de gevolgen van een drankprobleem en dit herstel (blijvende nuchterheid) door te geven aan eenieder die het verlangen heeft te stoppen met drinken. AA. telt inmiddels meer dan twee miljoen leden in meer dan 150 landen. Er zijn meer dan 100.000 lokale AA groepen wereldwijd en dus ongetwijfeld ook één (of meerdere) bij jou in de buurt.
Ondanks dat ik van het bestaan van de AA (en zelfs van de NA etc.) op de hoogte was ben ik, om ook voor mijzelf nog altijd onopgehelderde redenen, nooit op het idee gekomen een meeting van de AA te bezoeken. Achteraf gezien erg jammer. Het is laagdrempelig en anoniem. Je bent altijd welkom, ook als je alleen maar twijfelt over je alcoholintake.
NA Anonieme Verslaafden (Narcotics Anonymous, N.A.)
In de jaren vijftig van de vorige eeuw opgericht in navolging van de AA. Ook zij werken met het twaalfstappenprogramma aan verslavingen als drugs, medicijnen en alcohol. Er zijn in ons land meer dan 80 plaatsen waar je meetings kunt bezoeken.
Ik ben ontzettend blij met de NA meetings. Iedere NA meeting die ik bezocht heb, op welke plek dan ook, voelde als thuiskomen. Daar zijn mensen zoals ik, onaangepast, anders en met dezelfde ziekte; “de ziekte der mateloosheid.” De middelen zijn per persoon verschillend, de ziekte verslaving hebben we gemeen.
Er zijn meerdere “A’s.” Cocaïne, gokken, eten. Mijns inziens (en dat strookt met de huidige inzichten) maakt het middel niet uit, onze ziekte heet verslaving. In iedere stad zal de signatuur van een groep (ook AA’s en NA’s onderling) weer een tikkeltje anders zijn. Ga gewoon kijken, ontmoet prachtige mensen waar je héél veel steun aan hebt en begrip van ondervindt en blijf “hangen” daar waar je je het best bij voelt.
Anonieme Dokters
De Anonieme Dokters zijn een zelfhulpgroep van onafhankelijke artsen die bestaat sedert 1982. Zij komen eenmaal per twee weken bij elkaar. Het gaat bij hen niet alleen om verslavingsproblematiek, maar ook om andere problemen die men ervaart. Zij hebben het ’12 Stappenmodel’ voor henzelf vereenvoudigd tot een ‘8 Stappenmodel’. Zij werken tijdens de meetings met de structuur van de ‘A’ s, maar zij vragen je niet te stoppen met gebruiken.
Ik ben inmiddels driemaal naar een bijeenkomst geweest. Het is een hechte groep van oudere artsen. Ik hoor daar bijzondere verhalen, maar voor je herstel -zeker in het begin- is het onvoldoende. Ook gezien de frequentie van de meetings en de diversiteit van de problematiek.
ABS-artsen
Een programma van de KNMG dat artsen met een (dreigend) verslavingsprobleem vertrouwelijke hulp en begeleiding biedt. Zij geven steun en advies aan zowel de verslaafde arts, als aan de collega of werkgever. De focus ligt op herstel en behoud van werk. Zij bieden zelf dus geen behandeling aan, maar adviseren je daarin en bieden monitoringsprogramma’s aan voor de werkende artsen in herstel.
Ondanks een stroeve start heeft ABS-artsen uiteindelijk toch geprobeerd me met raad en daad bij te staan. Hun middelen zijn echter beperkt. Hun tijd ook. Ik geloof dat het monitoringsprogramma wel goed werkt (moet je al goed in herstel zitten en je werkgever moet ervoor open staan, dat was bij mij niet het geval) en ze willen zich nu ook meer focussen op bewustwording onder artsen en in ziekenhuizen (en andere zorginstellingen) zelf. Maar ik heb in eerste instantie tevergeefs bij hen aangeklopt en in de eerste fase hebben zij weinig voor mij kunnen betekenen. En dat hoor ik van meer collega’s terug.
Blog
Hard werken
Omdat je leven ervan afhangt..
Chaos in hoofd en hart
Vingerhoedjes vol emotie..
Miracles do happen!
Niemand zei dat het makkelijk zou zijn, maar het is wél mogelijk.
Verslaving is een ziekte. Een behandelbare ziekte.